MBSR
Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı

Mindfulness eğitimi her geçen gün giderek daha çok önem kazanıyor. Mindfulness yöntemlerinin ve meditasyonun kanıtlanmış etkilerini doğum ve hamilelik, çocuk gelişimi, sağlık, iletişim, işyerinde  liderlik alanlarında görmekteyiz. Yaşamdaki hızımız arttıkça, kişilerin yavaşlamaya ve doyum veren bir hayat tarzına yönelme ihtiyacı da artıyor. Aslında hayatta daha iyi bir varoluş biçimine sahip olmak için mindfulness becerilerinin gerçekten etkin olduğunu bilim artık kanıtlamış durumda. 

Bir MBSR Mindfulness Katılımcımın Mektubu: "Zorlandıklarım ve Kolaylaşanlar"

Burada, Instagram'daki @hihieved hesabıyla tanıdığımız sevgili Hande Birsay'ın Duygu Kartal Badur ile MBSR programında 6. haftasını bitirirken yazdığı mektuba yer veriyoruz. Çok az bir kısaltma haricinde noktasına virgüle dokunmadan paylaşıyoruz. Bu değerli mektup, programın dönüştürücü halini ve buradaki zorlanma ve keşifleri tüm şeffaflığıyla paylaşmış. Teşekkürlerimizle.

“bu benim mindfulness konulu katıldığım ilk çalışma. daha öncesinde kısa günlük çemberler, bazı okumalar, MBSR eğitimi alan arkadaşlarımdan dinlediklerimle sınırlıydı bildiklerim. benzer başka konularda çokça eğitimlere katılıyorum ama seninle olan benim için ilk.

ilk birkaç derste çok zorlandım. çok uykucu, erken yatan biriyim; aynı zamanda da şu sandalyede o kadar süre oturmak benim için inanılmaz bir challenge. dolayısıyla özellikle ilk haftalar hem sürekli gelen uykumla hem de burada kalma ve seni dinlemek isteyen iç sesimle aynı anda savaştım.

ses tonuna, tarzına bayılıyorum. mizah anlayışına bayılıyorum:) böyle hiç beklemediğin anda patlattığın espri, gösterdiğin bir karikatür, yaptığın bir benzetmeyle titreyerek gülüyorum bazen.

bir müfredatı tamamlamaya çalışan eğitmen değilsin. bizi usulen dinlemiyosun. bizi gerçekten duymak istiyorsun gibi hissediyorum. ve gerçek bir karşılıklı iletişim orada doğuyor diye düşünüyorum; sesimize ses veriyorsun; bu bazen o an bizim verdiğimiz örnekle örtüşen bir video izletmen şeklinde de olabiliyor, o konuyu merakla deşmen ve devam ettirmenle de. pek çok eğitimde olan "şimdi Ayşe'yi dinledik, evet ayşe seni duydum" deyip "haydi müfredatımıza dönelim" şeklinde ilerlemiyorsun. buna doğal akışta kalmak mı, deneyimi bilgiyle eş değer tutup harmanlamak mı ne denir bilmiyorum;... herkesin her örneği mutlaka MBSR'a bağlanıyor, bir bilgiyle taçlanıyor ve bu inanılmaz olağan bir akışta, yumuşacık oluyor. hep örnekler üzerinden konuşmamız da- senin başlarda kendi hayatından bolca verdiğin örnekler, sonra bizimkilerin eklenmesi- öğrendiklerimizi canlı tutuyor, zihnimize yerleştiriyor. bunu çok seviyorum ve hatta bunun müptelası olabilirim:)

burası benim her halimle kabul edildiğimi hissettiğim belki tek belki de ikinci yer. içinde bolca "yapamadıklarım" da var ve bu şekilde de yine de burada ve farkında olduğumu biliyor, yine de sizinle olduğumu hissediyorum. haftalık ödevlerin çok çok azını yapabildim, yapabiliyorum. meditasyonlarda bazen gülme hali geliyor, bazen sıkılıyorum. yavaşlamakla ilgili sorunu olan kurtlu bünyeme sürekli nanik yapıyor bu uygulamalar ve ben bu naniği de kabullendim:) daha yavaş su içmeye başlamam, gün içinde olan sıradan şeylerde farkındalık hissetmem -buna neşem de sinirim stresim de dahil- ve HEPSİNİ kabul etmem bana çok iyi geliyor. "hiç de göremeyebilirdin H…..” diyorum. ellerimi iki yana açıp "öyle" yapıyorum bazen, oh canıma değsin. benim için bu aşamalara gelmek çok önemli yol kat edişler.

bazen ağlıyorum derslerde, konu alan sınır korumaya geldiğinde özellikle. o bile iyi geliyor biliyor musun:) ama en şaşırdığım sonucu sona saklıyorum: geçen gün eşim -ki böyle şeyler söylemez pek- "bu dersler sana çok iyi geldi, farklılaştığını hissediyorum" dedi. Yani kendi kendime hissetmemişim bu kıpırtıları, buna çok mutlu oldum.

çok çalışkan bir öğrenci değilim ama burada ve farkında olduğuma ant içerim duygu! elimden gelenin en iyisini yapıyorum. daha iyisi de gelir biliyorum ama ben daha iyisini yapana kadar şu an en iyisi bu:))

sana çok teşekkür ederim.” 25/10/2020

Ben de teşekkür ederim. Bu notu yazana ve okuyanlara; kendimiz için iyi bir niyetle yolda olduğumuz için. Sen de bu yolculuğa güvenle çıkmak istersen, benimle iletişime geçebilirsin. bilgi@mindfulnessegitimi.com

Katılım Belgesi

Yurt içi ve dışındaki eğitici eğitmenliği için ön koşulu sağlar.

Toplam 8 hafta
Dersler 8 hafta boyunca sürer.

Haftada bir kez 2.5 saat

Kayıt öncesi katılımcılarla 15 dakikalık bire bir ön görüşme yapılır.

6 saatlik mindful gün çalışması

8 haftalık programın içinde tercihen 6. cumatesi veya pazar günü yapılır.

Eğitmenin MBSR kalifiye eğitici eğitimi ve mentörlüğü UC San Diego Center for Mindfulness (CFM) onaylıdır.

17 Şubat 2021

Duygu Badur ile Online MBSR Programı

  • 00

    Gün

  • 00

    Saat

  • 00

    Dakika

  • 00

    Saniye

Günlük Hayatın İçerisinde Uygulanabilen Bir Program

Kadim Doğu geleneklerinden doğan ve Budizm kökenli olan mindfulness kavramını ve yöntemlerini stresle baş etme konusunda kullanan alanlar giderek çeşitleniyor. Amerika’da ilk olarak 1970’li yıllarda Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kronik ağrıları olan hastalara uygulanan mindfulness pratikleri; bugün bireylerle, okullarda, hastanelerde, iş yerlerinde, hapishanelerde ve orduda uygulanmaktadır…

İleride sıkça görebileceğimiz alanlar arasında yaşlılar ve farkındalıkla yaşlanmak konuları yer alır. Ayrıca palyatif bakım gerektiren hastalıklara eşlik eden mindfulness çalışmaları her geçen gün çoğalmaktadır. Profesyonel alanlarında kullanan meslek dalları arasında arasında psikoloji, psikiyatri, koçluk, fizyoterapi, sağlık çalışanları, doğum profesyonelleri ve danışmanlar yer alır. Buradan da anlaşılacağı gibi yaşamın her alanında faydaları olan mindfulness günlük hayatın içerisinde uygulanabilen değerli bir programdır.

MBSR Nedir?
Mindfulness Eğitimi Nasıl Doğmuştur?

Pali dilinden gelen ve İngilizce’ye Mindfulness kelimesiyle taşınan kavramın dilimizde tek bir kelimeyle karşılığı yoktur. Mindfulness Temelli Müdahaleler temel olarak mindfulness’ı “bireyin kendi duygusal, düşünsel ve fiziksel deneyiminin o anda farkında olması ve bunu yargısız, merak eden ve nazik bir tavırla karşılaması” olarak aktarır. Köklerini 2500 yıldan fazla geçmişi olan Vipassana ve Zen meditasyonlarından alır.

Mindfulness Nedir hakkında hazırladığımız blog yazımızı linke tıklayarak okuyabilir ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bütün Mindfulness Eğitimi çeşitleri için anasayfamızı ziyaret edebilirsiniz.”

MBSR GELİŞİMİ

Mindfulness’ın Batı dünyasına taşınmasıyla birlikte bu temel ve yöntemler kronik ağrılarla baş etmek, stres yönetimi ve duygusal-bedensel zindelik için kullanılmaya başlanmıştır. Mindfulness pratiklerini entegre eden dört ana alan şu şekildedir

MBSR Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı Nedir?

Stresin insan yaşamını her bakımdan olumsuz anlamda etkilediğini bilimsel araştırmalar sayesinde artık biliyoruz. Sorun yaşamda stresin var olması değil; bunu karşılama becerilerimizlerimizin yetersiz kalması ve stres tepkiselliğinin yaratmış olduğu kısır döngüden çıkamamızdır. Mindfulness, bireylerin bu becerileri kazanmasına yardımcı olan güvenli yöntemleri sunar. Bilimsel olarak kanıtlanmış ve sistematik yöntemler temelinde ilerleyen Mindfulness Temelli Stres Azaltma programının İngilizce adı Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)’dır. MBSR zihinsel ve bedensel farkındalığı geliştirerek stresle olan ilişkimizi değiştirmeyi amaçlar.

8 HAFTALIK PROGRAM

Hayatımızdaki stres ve zorluklar yok edilmesi gereken olgular değildir.

Bunlar aslında insan olmanın herkes için ortak birer koşulu. Zor olaylarla ve stresle savaşmak yerine bunlarla baş etme becerisini kazanmak mümkün. Doğru bir yaklaşımla bu zorluklar sayesinde psikolojik dayanıklılığımızı artırabiliriz. Mindfulness temelli eğitimler, tüm bunların farkında olma ve tepkiden yanıta geçebilmeyi önerir. Mindfulness temelli eğitimlerin günlük hayatın içerisine kolayca yerleşebilecek şekildedir. Düzenli pratik ve güvenli eğitmenler rehberliğindeki eğitimler ile kendinize uygun kişisel ve profesyonel mindfulness eğitimlerine ulaşabilirsiniz.

Bu program psikoloji, felsefe, yoga ve meditasyon çalışmalarından derlenmiş ve katılımcıyı deneyimsel olarak sürece dahil eden bir programdır. MBSR bir terapi programı değildir ancak terapötik etkilere sahiptir.

Amacımız:

Online MBSR Programı

Mindfulness kavramını sistematik, bilimsel, travmaya duyarlı ve seküler bir arayüzle Batı dünyasına sunan ilk program, İngilizce adı Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) olan Mindfulness Temelli Stres Azaltma’dır. . Mindfulness temelli yaklaşımların ana hattını oluşturduğu söylenebilir. Türkiye’de de bireyler için Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) programları yüz yüze veya online olarak sunulmaktadır. Uluslararası sertifikasyon süreçlerinden geçen yetkin, iyi pratik kurallarını takip eden ve kişisel mindfulness pratiğini devam ettiren bir eğitmenin sunduğu MBSR dünyanın her yerindeki aynı MBSR müfredatı ve uygulamasını takip eder.

ÖN KAYIT FORMU

Ön Kayıt Formu

Mindfulness temelli yaklaşımlardan MBSR, MBCT ve MSC gibi programları akademik ve mesleki anlamda bünyelerinde araştırma ve geliştirmeye devam üniversiteler

MBSR Programına Katılanlar Ne Diyor?

MBSR Tarihçesi

MBSR’ın 40 senelik bir geçmişi vardır. Gelişimsel süreci 1970’lerde başlar. MIT’de (Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de moleküler biyoloji alanında doktora öğrencisi olan Jon Kabat Zinn, burada Zen ve Budizm ustalarıyla tanışmasından gelen ilhamları takip eder. İlerleyen zamanda Massachusetts Üniversitesi Tıp Okulu’nda kendi uyguladığı meditasyon ve mindfulness egzersizlerini, buradaki hastaların tedaviye cevap vermeyen ve giderilemeyen kronik ağrılarıyla baş etmelerini sağlamak amacıyla uygulamaya başlar. Olumlu araştırma sonuçlarının elde edilmesinin ardından burada Mindfulness Temelli Stres Azaltma Kliniği’ni, kurar. 8 hafta içerisinde etkisi kanıtlanmış sonuçlar alan MBSR programını “sunmaya devam eden” klinik bünyesinde Saki Santorelli ve Zindel Segal gibi alanında önemli isimler de vardır.

MBSR Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı

Kimler İçindir, Faydaları Nedir?

MBSR programı, ilgi duyan ve 18 yaş üstü olan herkes içindir. Eğer 18 yaş altındaysanız kendi yaş grubunuzla birlikte sunulan başka bir programa dahil olabilirsiniz.

STRES

Stres seviyesinin azalması ve stresle baş etme becerilerinin kazanılması

ÖZBAKIM

Kendine daha iyi ve zamanında bakım vermek

ADAPTASYON

Adaptasyon ve konsantrasyon becerilerini artırmak

FARKINDALIK

Kendi değer ve öz sınırlarının farkına varabilmek

NETLİK

Zihnini berraklaştırmak

DAYANIKLILIK

Zorlukları karşılama kapasitesini genişleterek duygusal dayanıklılığı geliştirmek

KENDİNLE BARIŞMA

Sürekli eleştiren ve yargılayan iç sesi dostça bir sezgiye dönüştürebilmek

AĞRILAR

Kronik ağrıların hafiflemesi veya bunlarla olan ilişkinin değişmesi

UYKU

Uyku problemlerinin azalması

BAĞIŞIKLIK

Bağışıklık sisteminin desteklenmesi

TANSİYON

Yüksek tansiyon şikayetlerinin azalması

ANKSİYETE

Anksiyete durumlarının daha iyi becerilerle karşılanması

Mindfulness Meditasyonu Nasıl Yapılır?

  • 1
    Sandalyede veya yerde bağdaş kurarak bir oturma pozisyonuna gelin. Elleri rahatça dizlerin üstüne koyun. Omurilik dik ama rahat kalsın. Gözleri kapatabilir veya hafifçe bakışları ayaklarınızın önündeki bölgeye alabilirsiniz.
  • 2
    Yerle veya sandalyeyle olan tüm temas noktalarını örneğin ayak tabanları, kalça, alt sırt, dikkatinizle birlikte keşfedin.
  • 3
    Hazır olduğunuzda dikkati nefese taşıyın ve merakla bakın; nefesin hareketleri en rahat bedenin hangi bölgesinde izlenebiliyor? Burun delikleri, göğüs, karın veya alt sırt dikkate gelebilir. Nefesi düzeltme veya derinleştirme çabasına girmenizi gerek yok. Dikkati o bölgeye doğru yönlendirin ve her nefes alış ve verişin farkında olun.
  • 4
    Dikkat dağılabilir ve zihne düşünceler gelebilir. Bu tamamen normaldir. Zihni durdurmaya çalışmayın. Niyetiniz zihni tekrar tekrar dikkati yönlendirdiğiniz yere elinizden geldiğince geri getirmek olsun.
  • 5
    Sonra dikkatin yoğunlaştığı yerden genişleyerek, bu sefer o an mevcut olan düşünce ve duyguları da gözlemlemesine izin verin. Var olan duygu ve düşünceleri yargısızca gözlemleyin.
  • 6
    Bitirmek istediğinizde dikkati bu sefer tekrar oturduğunuz yerle olan temas noktalarına taşıyın. İsterseniz derin bir iki nefes aldıktan sonra meditasyonu sonlandırabilirsiniz.

Eğitmen (Yürütücü) Hakkında Bilgi

Duygu Badur

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra devam ettiği kurumsal kariyerine kendi iş girişimini kurmak için ara verdi. 2011 yılında yeni anneler için inovatif ürünler sunan ve bebeklerin daha çok anne sütü almasına destek olan sosyal sorumluluk işleri yürüten markanın kurucu ortağı oldu. Bu alanda, yeni annelerin psikolojik ve fiziksel gereksinimlerine hassasiyetle yaklaşan bu girişim büyürken kendi ailesinin de genişlemesi hayatında daha iyi bir denge oluşturabilmesi için arayışa geçmesine yön verdi.

2013’te nefes egzersizlerine ve meditasyon pratiklerine başladı. 2016’da MBSR programını bitirdikten sonra, bu programın içerisindeki pratiklerin yaşam pratiği haline dönüşmesindeki kolaylığı hayatında derin bir fark yarattı. Mindfulness alanında derinleşme arzusuyla 2017’de Kaliforniya Üniversitesi San Diego (UCSD) Farkındalık Temelli Mesleki Eğitim Enstitüsü’ndeki (www.mbpti.org) Mindfulness Merkezi’nin kurucusu Steven Hickman ve baş eğitim danışmanı Susan Woods ile Yoğunlaştırılmış Eğitmenlik Eğitimini (MBSR-TTI) tamamladı. UC San Diego School of Medicine mentorluk programına bağlı olarak Yale Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunu ebe-hemşire, sertifikalı yoga ve MBSR eğitmeni Kate Mitcheom’dan uzun süreli süpervizyon aldı. 2021’de MBSR kalifiye eğitmenlik statüsüne hak kazandı.

Ebeveynliğin toplumu dönüştürücü rolüne yürekten inanan Duygu bu doğrultuda MBSR programının doğum ve ebeveynliğe adapte edilmiş hali olan MBCP (mindfulbirthing.org) eğitici eğitimlerinin 1. fazını tamamladı ve 2. seviye eğitimlere devam etmektedir. Türkiye’nin ilk iki MBCP eğitmeninden biri olan Duygu, Mindful Doğum Türkiye’nin kurucusudur. Bugüne kadar yetişkin, anneler, okul ve kurum eğitimlerinde yüzlerce kişiye ulaşan Duygu Badur iki çocuk annesidir.

MBSR EĞİTİMİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Mindfulness Budizm kökenli bir kavramdır, Buda’nın öğretilerine göre acıdan kurtulma ve aydınlanmaya giden 7 yoldan biridir. Mindfulness meditasyonun ve dharmanın, 1970’lerde Batı dünyasına ulaşmasıyla birlikte stresle ve kronik ağrılarla baş etmede kullanılacak bir yöntem olup olmadığını araştıran bilimsel kanıtlara dayalı, seküler ve sistematik olan İLK program MBSR’dır. Fikir babası olan Jon Kabat Zinn “MBSR’da mindfulness hakkında bir şeyler öğretmeyiz, MBSR programını sunarız diye aktarır.”

MBSR olmadan bunu öğrenemez ve mindfulness meditasyonu yapamayız gibi bir konudan kesinlikle bahsedilemez ancak MBSR mindfulness’ı travmaya duyarlı, seküler, sistematik ve bilimsel kanıtlara dayalı bir biçimde sunar. Uluslararası standartları takip eden eğitmenlerin verdiği MBSR programları tüm dünyada aynı müfredat ve prensiplerle sunulur.

MBSR olmadan bunu öğrenemez ve mindfulness meditasyonu yapamayız gibi bir konudan kesinlikle bahsedilemez ancak MBSR mindfulness’ı travmaya duyarlı, seküler, sistematik ve bilimsel kanıtlara dayalı bir biçimde sunar. Uluslararası standartları takip eden eğitmenlerin verdiği MBSR programları tüm dünyada aynı müfredat ve prensiplerle sunulur.

Etkinliklerinden bağımsız olarak bir şekilde ifade edersek adında mindfulness kelimesi geçen veya 8 hafta süren her eğitim MBSR eğitimi değildir. MBSR kısaltmasının tam adı Mindfulness Temelli Stres Azaltma olup İngilizce’si Mindfulness Based Stress Reduction’dır.

Bu konularda bir deneyim veya bilgi aranmaz. MBSR ön görüşmeyi yapmış, 18 yaşını doldurmuş ve istekli olan herkes içindir.

Elbette, hatta bu konuda size yardımcı olacağını düşündüğümüz mindfulness kitapları sayfasına bakabilirsiniz. Ancak mindfulness entelektüel veya felsefi bir çalışmadan ziyade bir pratik işidir. Meditasyonları sevmeseniz bile aşırı zorlamaya kaçmadan yapmanız beklenir. Spinoza’nın der ki; “köpek kavramı havlamaz”. Mindfulness kavramından bahsetmek veya kitaplardan analitik bir şekilde öğrenmek bizi mindful yapmaz ama temelini düşünsel olarak kavrayabiliriz.

Düşünsel tarafı pratiğe dökmekte ve mindfulness’ı günlük yaşama oturtmakta zorlanırsanız MBSR’ın sistematik programı yararlı olabilir.

Özellikle meditasyon yaparken edinmemiz gereken nazik ve meraklı tavırları MBSR’ın etkin bir biçimde aktardığını gözlemliyoruz. Kişisel çalışmalarınızda “meditasyon yapamıyorum”, “ben bu işe uygun biri değilim” kalıplarının size yerleşmemesine dikkat etmek yerinde olabilir.

MBSR grubuna katılacaksanız 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir. MBSR programı başlamadan önce eğitmenle kısa bir ön görüşme yapmanız gereklidir.

Bu aslında sizin adanmışlığınıza ve pratikleri düzenli devam ettirmenize bağlı. Ancak MBSR programı tamamen deneyimsel bir program olduğu için bedensel olarak hafızaya alındığından bahsetmek yanlış olmaz. Deneyimlediğiniz bir şeyi duyduğunuz veya okuduğunuz bir şeye oranla unutma şansınız daha azdır. Evde ve derste yapılan formal pratikler, daha sonra bunların derste bildirim – geri bildirimle konuşulması öğrenilenlerin kökleşmesini sağlar. Informal pratikler ise günlük hayatımızın kalbindedir ve günlük yaşayışımızın daha büyük bir kısmını mindful geçirmemizi sağlar. “Meditasyon minder işi değildir “sözü; bize gündelik hayatımızda sürekli egzersiz yapmamızı ve yolda kalmamızı sağlayacak pek çok alan olduğunu gösterir.

MBSR grubuna kaydolmadan eğitmenle birlikte telefonda veya yüz yüze online olarak yaptığınız görüşme aslında farkındalıklı bir başlangıç içindir. Programın talep ettiği zamanı ve çalışmaları aktarır, katılımcı adayının programdan beklentisiyle programın sunabileceklerinin paralel olup olmadığını konuşuruz. Bu bir eleme süreci değil, eğitmen ve katılımcının birlikte karar verdiği bir görüşmedir. Herkese yöneltilen kişisel soruları yönetildiğinden duyulmayacağınız sakin bir yerde görüşmeye katılmanızı tavsiye ederiz. Ön görüşme talep etmeden önce MBSR koşullarını detaylıca okumuş ve karar vermiş olmalısınız. Ön görüşme öncesinde soracağınız soruları bize iletişim sayfasından iletebilirsiniz.

Hayır, MBSR eğitmen eğitimi almanız ve diğer koşulları sağlamanız gereklidir. Ancak bu MBSR katılım belgesi, eğitmen eğitimi için yurt içi ve yurt dışında geçerlidir ve ön koşulu sağlar. Diğer koşullar arasında en önemlisi adayın kişisel pratiğini düzenli tutması ve bunu uzunca bir süredir yapıyor olmasıdır.

Hayır, MBSR interaktif bir program olduğu için kayıt alınmaz.

Thich Nhat Hanh ve Jon Kabat Zinn der ki; “meditasyonda başarılacak bir şey yoktur”. Meditasyonla ilgili önceki deneyim ve zihinsel kalıpları kenara bırakmanız ve bu deneyime açık bir kalple yaklaşmanız önerilir. Derslerdeki paylaşım zamanlarında meditasyonu “başaramadığımızı” düşünürken aslında nasıl mindfulness pratiğinde kalabileceğimizi konuşuruz. MBSR zaten batı dünyasına meditasyonu nasıl öğretebileceğini aktaran bir ara yüz programı gibidir; kadim Doğu meditasyonlarını ve tavırlarını Batı dünyasına sistematik ve güvenli bir çerçevede sunar.

Daha hızlı ve verimli olabilmek için biraz yavaşlamanın ve içe dönmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Stresin yıprandırıcı etkisine maruz kalan zihin ve beden giderek kendine karşı çalışmaya başlar. Oysa ki günlük 20-30 dakikalık durma molalarıyla zihniniz berraklaşır, konsantrasyonunuz arttığı için daha verimli olmaya başlarsınız. Sürekli kendinizi ertelemenin sonunun gelmesi için bilinçli bir şekilde günlük olarak sadece 30 dakika ve haftada bir kez yaklaşık 3 saat ayırıp ayıramayacağınıza bakabilirseniz. Eğer 8 haftalık MBSR oturumları içerisinde iki taneden fazla ders kaçıracak bir ajandanız şimdiden belliyse bir sonraki programı beklemek daha uygun olacaktır.

MBSR ücretleri değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak uluslararası standartlarda bir eğitmenlik yolunu takip eden her uygulayıcı; etik ve akademik kurallar çerçevesinde eğitmenlik yapabilmek türlü şartları sağlamak ve her sene kendine inziva, mentörlük ve diğer eğitimleri sağlamakla yükümlüdür. Bunların çoğunun yabancı para birimleriyle yapıldığını da göz önüne alarak her eğitmen alma ve verme dengesini maddi ve manevi olarak korumak zorundadır. MBSR programı toplam 10 oturum ve sessizlik günüyle birlikte yaklaşık olarak 27-30 saat arasına denk gelir ve saatlik ücretini aslında yüksek değildir. Bununla birlikte bazı grupta kontenjan dahilinde tam veya kısmi burs imkanı zaman zaman sağlanmaktadır.

Bu 6-7 saat süren tüm günlük çalışmada 6 hafta boyunca öğrendiğimiz tüm mindfulness egzersizlerini kesintisiz bir biçimde ve grupla birlikte yaparız. Katılımcılar sessizlik içerisinde eğitmenin tüm gün sürecek sesli yönlendirmelerini takip ederler. Kendilerini zorlamadan ama mümkün olduğunca çalışmada kalarak sessizliklerini korurlar.

Bu çalışma MBSR’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Kendi grubunuzdaki çalışmayı kaçırırsanız bir sonraki grubun tüm günlük çalışmasına katılmanız önerilir. Bakım verdiklerimize yönelik düzenlemeleri nasıl yapabileceğimizle ilgili bilgilendirme eğitmen tarafından önceden yapılır.

Sessiz çalışma zihne ilk bakışta aykırı gelse de, yoğun hayatlarımıza çok kazanımları olan bir çalışmadır. Mezun olduktan sonra dahi katılımcıların bu tür çalışmalara senede bir kaç katılmaları tavsiye edilir.

MBSR programı veya mindfulness egzersizleri zihindeki düşünceleri durdurmayı veya zihni susturmayı amaçlamaz. Zihnin düşünmekte olduğunu fark etmeyi amaçlar. Uçuşan zihni nasıl eğitebileceğimizle ilgili bolca pratik imkanı MBSR programı içerisinde zaten olacaktır. Daha önceki olumsuz deneyimleri ve meditasyon yapamadığımızla ilgili yargıları mümkünse kenara koyarak, yeni bir başlangıçla MBSR’a başlamanız önerilir. Bunun için gerekli tavırlar eğitmen tarafından haftalar içerisinde sunulacaktır. Uçuşan zihin hepimizin zorlandığı bir konudur; dikkati ve zihni eğitmek düzenli pratiklerle geliştirilebilen bir beceridir. Zihnin meditasyona oturamayacak kadar meşgul olduğunu söylemek, banyo yapamayacak kadar kirli olduğunu söylemeye benzer.

Mindfulnes hakkında daha ayrıntılı bilgi için Mindfulness Nedir yazımızı, MBSR hakkında ayrıntılı bilgi için MBSR sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

MBSR - Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı

Online MBSR eğitimi için şimdi kayıt yapın. Jon Kabat-Zinn tarafından geliştirilen MBSR Duygu Badur yürütücülüğü ile.

Kurs Sağlayıcı: Organization

Kurs Sağlayıcı Adı: Mindfulness Eğitmeni Duygu Badur

Kurs Sağlayıcı URL'si: https://mindfulnessegitimi.net/

Editörün değerlendirmesi:
4.99
EmailArayınWhatsappHızlı Kayıt