MBSR
Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı
Mindfulness eğitimi her geçen gün giderek daha çok önem kazanıyor. Mindfulness yöntemlerinin ve meditasyonun kanıtlanmış etkilerini doğum ve hamilelik, çocuk gelişimi, sağlık, iletişim, işyerinde liderlik alanlarında görmekteyiz. Yaşamdaki hızımız arttıkça, kişilerin yavaşlamaya ve doyum veren bir hayat tarzına yönelme ihtiyacı da artıyor. Aslında hayatta daha iyi bir varoluş biçimine sahip olmak için mindfulness becerilerinin gerçekten etkin olduğunu bilim artık kanıtlamış durumda.
Burada, Instagram'daki @hihieved hesabıyla tanıdığımız sevgili Hande Birsay'ın Duygu Kartal Badur ile MBSR programında 6. haftasını bitirirken yazdığı mektuba yer veriyoruz. Çok az bir kısaltma haricinde noktasına virgüle dokunmadan paylaşıyoruz. Bu değerli mektup, programın dönüştürücü halini ve buradaki zorlanma ve keşifleri tüm şeffaflığıyla paylaşmış. Teşekkürlerimizle.
“bu benim mindfulness konulu katıldığım ilk çalışma. daha öncesinde kısa günlük çemberler, bazı okumalar, MBSR eğitimi alan arkadaşlarımdan dinlediklerimle sınırlıydı bildiklerim. benzer başka konularda çokça eğitimlere katılıyorum ama seninle olan benim için ilk.
ilk birkaç derste çok zorlandım. çok uykucu, erken yatan biriyim; aynı zamanda da şu sandalyede o kadar süre oturmak benim için inanılmaz bir challenge. dolayısıyla özellikle ilk haftalar hem sürekli gelen uykumla hem de burada kalma ve seni dinlemek isteyen iç sesimle aynı anda savaştım.
ses tonuna, tarzına bayılıyorum. mizah anlayışına bayılıyorum:) böyle hiç beklemediğin anda patlattığın espri, gösterdiğin bir karikatür, yaptığın bir benzetmeyle titreyerek gülüyorum bazen.
bir müfredatı tamamlamaya çalışan eğitmen değilsin. bizi usulen dinlemiyosun. bizi gerçekten duymak istiyorsun gibi hissediyorum. ve gerçek bir karşılıklı iletişim orada doğuyor diye düşünüyorum; sesimize ses veriyorsun; bu bazen o an bizim verdiğimiz örnekle örtüşen bir video izletmen şeklinde de olabiliyor, o konuyu merakla deşmen ve devam ettirmenle de. pek çok eğitimde olan "şimdi Ayşe'yi dinledik, evet ayşe seni duydum" deyip "haydi müfredatımıza dönelim" şeklinde ilerlemiyorsun. buna doğal akışta kalmak mı, deneyimi bilgiyle eş değer tutup harmanlamak mı ne denir bilmiyorum;... herkesin her örneği mutlaka MBSR'a bağlanıyor, bir bilgiyle taçlanıyor ve bu inanılmaz olağan bir akışta, yumuşacık oluyor. hep örnekler üzerinden konuşmamız da- senin başlarda kendi hayatından bolca verdiğin örnekler, sonra bizimkilerin eklenmesi- öğrendiklerimizi canlı tutuyor, zihnimize yerleştiriyor. bunu çok seviyorum ve hatta bunun müptelası olabilirim:)
burası benim her halimle kabul edildiğimi hissettiğim belki tek belki de ikinci yer. içinde bolca "yapamadıklarım" da var ve bu şekilde de yine de burada ve farkında olduğumu biliyor, yine de sizinle olduğumu hissediyorum. haftalık ödevlerin çok çok azını yapabildim, yapabiliyorum. meditasyonlarda bazen gülme hali geliyor, bazen sıkılıyorum. yavaşlamakla ilgili sorunu olan kurtlu bünyeme sürekli nanik yapıyor bu uygulamalar ve ben bu naniği de kabullendim:) daha yavaş su içmeye başlamam, gün içinde olan sıradan şeylerde farkındalık hissetmem -buna neşem de sinirim stresim de dahil- ve HEPSİNİ kabul etmem bana çok iyi geliyor. "hiç de göremeyebilirdin H…..” diyorum. ellerimi iki yana açıp "öyle" yapıyorum bazen, oh canıma değsin. benim için bu aşamalara gelmek çok önemli yol kat edişler.
bazen ağlıyorum derslerde, konu alan sınır korumaya geldiğinde özellikle. o bile iyi geliyor biliyor musun:) ama en şaşırdığım sonucu sona saklıyorum: geçen gün eşim -ki böyle şeyler söylemez pek- "bu dersler sana çok iyi geldi, farklılaştığını hissediyorum" dedi. Yani kendi kendime hissetmemişim bu kıpırtıları, buna çok mutlu oldum.
çok çalışkan bir öğrenci değilim ama burada ve farkında olduğuma ant içerim duygu! elimden gelenin en iyisini yapıyorum. daha iyisi de gelir biliyorum ama ben daha iyisini yapana kadar şu an en iyisi bu:))
sana çok teşekkür ederim.” 25/10/2020
Ben de teşekkür ederim. Bu notu yazana ve okuyanlara; kendimiz için iyi bir niyetle yolda olduğumuz için. Sen de bu yolculuğa güvenle çıkmak istersen, benimle iletişime geçebilirsin. bilgi@mindfulnessegitimi.com
Önemli Not!
Dosya belirttiğiniz email adresine gönderildi. Lütfen bilgileri doğru yazdığınızdan emin olun.
Email kutunuzun Junk-Spam-İstenmeyen klasörlerini de kontrol etmenizi önemle hatırlatırız. Teşekkürler.
Bize her türlü soruda 0216 606 16 11 numaralı telefondan veya bilgi@mindfulnesegitimi.net adresinden ulaşabilirsiniz.