Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik Eğitimi MBCP

Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik (MBCP), 1998 yılında Nancy Bardacke ve ekibi tarafından geliştirilen, Mindfulness Temelli Müdahale Programları’nın (Mindfulness Based Interventions-MBI) doğum ve ebeveynliğe özgü kazanımlarla hazırlanmış bir programdır. Programın amacı gebelik döneminden itibaren anne ve baba adaylarının doğum ve ebeveynlik deneyimine farkındalıkla hazırlanmalarını desteklemektir.

GEBELİK VE LOHUSALIKTA MİNDFULNESS

MBCP

MBCP, farkındalık pratikleriyle doğum ve ebeveynliğe hazırlanmak isteyen tüm gebeler ve baba adayları içindir. Gebeliğin başından itibaren üçüncü trimester’a kadar katılım sağlamak mümkündür.

MBCP kapsamında nefes farkındalığı, oturma meditasyonu, farkındalıkla hareket/yoga, beden taraması, sevgi dolu nezaket, farkındalıkla yeme gibi temel mindfulness pratiklerinin yanı sıra, doğumun fizyolojisi, ağrı ve doğumda ağrının fizyolojisi ve bileşenleri, ağrıyla farkındalıkla başetme yöntemleri ve doğumdan sonraki süreçte bebeğin yaşam döngüsü gibi pek çok teorik konu anne ve baba adaylarıyla paylaşılmaktadır.

MBCP Programına Kayıt Olun

Güvenli, bilimsel kanıtlara dayalı ve bebeklerin aileleriyle birlikte yaşamında köklü değişimler sağlayan MBCP’nin artık Türkiye’de olduğunu gururla duyuyoruz. Alanlarında uzman eğitmenler tarafından sağlanan MBCP programı online ve yüz yüze olarak sunulmaktadır. Size uygun seçenekler için hamile veya çift olarak eğitim almak için iletişime geçebilirsiniz.

ÖN KAYIT FORMU

Ön Kayıt Formu

MBCP Programına Katılanlar Ne Diyor?

Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik (MBCP) Kazanımları Nelerdir?

ÖZGÜVEN

Doğum deneyimi için ihtiyaçları olan özgüven ve cesareti kazanma

GÜZEL BİR ANI

Derin bir fiziksel ve zihinsel rahatlama yaşayabilme

FARKINDALIK

Kendi ebeveynlik yaklaşımlarına dair daha fazla farkındalık kazanma

RAHATLAMA

Gebelikle ilişkili kaygıların azalması. Güç ve esnekliği destekleyen gebelik yogası pratiği yapma

STRESİN AZALMASI

Gebelik, doğum, ebeveynlik ve gündelik yaşamda stresle baş etme becerilerini geliştirme

KORKULARIN AZALMASI

Doğum Korkusunun Azalması Güç ve esnekliği destekleyen gebelik yogası pratiği yapma

GÜÇLENME

Algılanan ağrının azalması / ağrıyla kurulan ilişkinin değişmesi

RUH SAĞLIĞI

Doğum sonrasında post-partum depresyon bulgularının azalması

İLETİŞİM

Çiftler arası iletişim Ve uyumun güçlenmesi

MBCP Eğitmenleri ile Tanışın

Duygu Badur
MBSR KALİFİYE EĞİTMENİ

2004’te Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra kurumsal kariyerime hızlı tüketim sektöründe ilerledim. 2011 yılında yeni annelere özel inovatif ürünler sunan ve bu alanda sosyal sorumluluk ve gönüllü işleri yapan markamızın kurucu ortağı oldum. Girişimcilik ekosisteminde markamız ile birlikte kendi ailem de büyürken, hem fiziksel hem duygusal olarak yorulduğum bir dönemde, hayatımda daha iyi bir denge oluşturabilmek için 2013’te nefes egzersizlerine ve meditasyon pratiklerine başladım. Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) ile tanıştıktan sonra ise, bu programın içerisindeki pratiklerin yaşam pratiği haline dönüşmesindeki kolaylığı bu konuda derinleşme isteğimi doğurdu.

2017’de Kaliforniya Üniversitesi San Diego (UCSD) Farkındalık Temelli Mesleki Eğitim Enstitüsü’ndeki (www.mbpti.org) Mindfulness Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisi Steven Hickman ve baş eğitim danışmanı Susan Woods ile Yoğunlaştırılmış Eğitmenlik Eğitimini (MBSR-TTI) tamamladım. Halen UC San Diego School of Medicine mentorluk programına bağlı olarak Yale Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunu ebe-hemşire, sertifikalı yoga ve MBSR eğitmeni Kathleen Mitcheom süpervizyonu ile çalışıyorum.

Yetişkinlere bireysel olarak, hamile annelere, okul ve kurumlara grup eğitimlerime devam ediyorum. 8 ve 11 yaşlarındaki iki çocuğumuzu İstanbul’da eşimle beraber büyütüyoruz. Boş zamanlarımın boş kalmasına özen gösterirken, spor olarak kayak ve pilatese zaman ayırıyorum. Atık tüketimini azaltmak için daha az plastik kullanmayı önemsiyor ve yakın çevremi teşvik ediyorum. Empresyonist akımdan resim sanatçısı Toulouse Lautrec hayranıyım.

Ezgi Fındık
DOULA EĞİTMENİ

Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldum ve bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra yüksek lisans eğitimini 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladım. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde başlayan akademisyenlik yolculuğuma ise halen Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde öğretim elemanı olarak devam etmekteyim.

2014 yılı Eylül ayında oğlumun dünyaya gelmesiyle birlikte akademik ilgi alanım “erken çocuklukta öz düzenleme”den bebeklik döneminde Montessori eğitimine kaymasıyla, doktora tezim kapsamında bebeklik döneminde ev merkezli Montessori eğitimi üzerine yapmaya başladığım tez çalışmamı tamamlamak üzereyim.

0-6 yaşta Montessori eğitimlerimi Türkiye’de Emel Çakıroğlu Wilbrandt ve Uluslararası Montessori Derneği (AMI)’ne bağlı olarak Londra’da faaliyet gösteren Maria Montessori Institute’den aldım. Bir süre Hollanda’da, 0-3 yaş Montessori eğitimimi aldığım hocam Heidi Philippart’ın kurucusu ve sahibi olduğu 2 Voices Montessori Pre-School’da 0-3 grubu Montessori öğretmeni olarak çalıştım. Montessori eğitimine ilişkin projeler ve 0-3 yaşta evde Montessori üzerine yazılmış bazı kitapların çeviri çalışmalarını yürütüyorum. Ayrıca gebelikten üç yaşa kadar çocukları olan ebeveynlerle Montessorik ebeveynlik konusunda, “Evde Montessori Ebeveyn Eğitimi” programını büyük bir keyifle sürdürüyorum.

Bunun yanı sıra bebeklik dönemine ilişkin araştırmalarım sırasında “doulalık (doğum destekçiliği)” kavramına rastladığında “Keşke doğumumda bir doulam olsaydı” diyerek o gün doula olmaya kadar verdim ve kararımdan bir süre sonra 2018 yılında İçsel Doğum’da doulalık eğitimi almaya başladım. Yaklaşık üç yıldır aktif olarak doğum ve lohusa doulalığı yapıyorum; anne, baba ve bebeklerine bu yoğun ve dönüştürücü deneyim sırasında destek vermeye çalışıyorum.

MBCP EĞİTİMİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Doğuma ilişkin konular genel olarak doğuma hazırlık sınıflarındaki içeriklere benzerdir. Doğumun fizyolojisi, doğum pozisyonları, doğumda ağrı ve ağrıyla baş etme yöntemleri emzirme gibi konular MBCP’de yer almaktadır.

MBCP kapsamında yogayı da içeren farklı pratikleri öğrenilmekte ve her oturumda birlikte pratikler yapılmaktadır. Ayrıca katılımcı anne ve babalardan paylaşılan ses kayıtlarını da kullanarak evde pratik yapmaları da beklenmektedir. Çünkü gerçek öğrenmenin kişinin kendi deneyimleriyle geleceğine inanılır. Belki bu programa katılmak zorlayıcı görünebilir ve emin olunmalıdır ki bir bebek ve çocuk büyütmek kadar zor değildir. Mindfulness doğum ve ebeveynliğe ilişkin bu zorlukların içinden geçebilmek için bir yol sunar. Eğitim içinde yapılan pratikler, yangın ihtimaline karşı yangın tatbikatı yapmak gibidir. Katılımcı anne ve babaları bekleyen deneyimin içinden geçerken öğrendiklerini uygulayabilmeleri için bolca pratik alanı açmak hedeflenir. Bu çalışma MBSR’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Kendi grubunuzdaki çalışmayı kaçırırsanız bir sonraki grubun tüm günlük çalışmasına katılmanız önerilir. Bakım verdiklerimize yönelik düzenlemeleri nasıl yapabileceğimizle ilgili bilgilendirme eğitmen tarafından önceden yapılır.

Sessiz çalışma zihne ilk bakışta aykırı gelse de, yoğun hayatlarımıza çok kazanımları olan bir çalışmadır. Mezun olduktan sonra dahi katılımcıların bu tür çalışmalara senede bir kaç katılmaları tavsiye edilir.

 

Evet. Elbette yalnızca bir ebeveynin katılımı da mümkün; ancak her iki ebeveynin de gruba katılımını önerilmektedir. Her ebeveyn, bir ebeveyn olma yolunda kendi güçlükleriyle yüzyüze gelmektedir. Dolayısıyla her iki ebeveynin de mindfulness pratiğini öğrenmesi ve yapması kendi ebeveynlik yolculuğunda kolaylaştırıcı ve dahası zenginleştirici olabilmektedir. Özellikle babaların bu sürece katılımı anneye doğumda nasıl destek olacaklarına ve doğum sonrasında aile hayatının kurarken karşılaşabilecekleri zorlukları her iki ebeveynin birlikte aşmalarına yardımcı olabilmektedir. Programa katılan ebeveynler doğumda ve sonrasında karşılaştıkları zorluklarda beklediklerinden daha sakin olduklarını, deneyimin olumlu bir anı olarak yaşandığını belirtiyorlar. Ayrıca bu programa katılan ebeveynler programın kendi ebeveynlik yaşantılarının da ötesinde hayata bakışları ve ebeveynlikten bağımsız kendi halleri için de destekleyici olduğunu ifade ediyorlar. Zira farkındalık bir yaşam becerisi.

Zihnin meditasyona oturamayacak kadar meşgul olduğunu söylemek, banyo yapamayacak kadar kirli olduğunu söylemeye benzer.

Elbette. Bu programa tek başına katılan annelere de her zaman açık ve bu şekilde katılan anneler de programın kendilerine çok destek olduğunu belirtiyorlar. Eğer eşiniz/partneriniz varsa ve programın tamamına katılamayacaksa, isterse en azından giriş oturumuna katılabilir. Giriş oturumunda program kapsamında neler öğrenileceği ve evde partnerle birlikte nasıl pratik yapılacağı paylaşılmaktadır.

Hayır. Bu program mindfulness pratiği içinde doğum ve ebeveynliğe hazırlanmak isteyen herkese yöneliktir. Mindfulness, doğum tercihlerinden bağımsız olarak, herkese kazanımlar sunmaktadır. Gerçeği söylemek gerekirse, doğum bilinmezliklerle dolu bir yolculuktur. Anne ve babaların doğum tercihleri elbette olacaktır, ancak “o” doğumda neler olacağını ancak doğum sırasında görülebilir. Doğum için tek bir “doğru” yol yoktur. Pek çok farklı seçenek arasından duruma bağlı olarak siz kendi yolunuzu bulacaksınız. Bunun yanı sıra programa katılan bazı anne ve babalar doğuma dair inançlarının, kendi kapasitelerine ve tercihlerine dair fikirlerinin ve güvenlerinin programla birlikte değiştiğini de ifade etmektedir.

Evet. Sezaryen doğum sizin bebeğinizi dünyaya getirme şekliniz olacak. Doğum şekli ne olursa olsun deneyimlenen süreç doğumdur. Katılımcı anne ve babalar ezaryen doğumda da tamamen an’da olabilir ve tüm mevcudiyetiyle bebeğini karşıladığı bir deneyim yaşayabilir. Bunun yanı sıra sezaryen doğumda doğum sancıları olmasa da doğum sonrasında ağrı deneyimlenebilmektedir. Bu noktada mindfulness doğum sonrasındaki ağrılarla başetmede, doğum sonrası iyileşme sürecinde ve emzirme de yaşanabilecek zorlanma anlarında ebeveynlere yardımcı olabilir.

Online MBSR eğitiminde dikkat edilmesi önemli bir konu kameranın açık tutulmasıdır. Eğitmen her bir katılımcının güvenliğini pratikler sırasında da ara ara takip eder. Kamera önünde ayrılacağınız zaman eğitmen güvende olduğunuzu bilmek ister. Uzun bir süre olacaksa bilgi verebilirsiniz.

Yolculuk, hastalık ya da beklenmeyen durumların yaşanması halinde derse katılmanız mümkün olmayabilir. Eğer bu süreçte evdeki pratiklerinizi yapmaya devam ederseniz ve o hafta sınıfta neler yapıldığını öğrenirseniz bir sorun olmayacaktır. Ayrıca böyle bir durumda MBCP eğitmenleri katılımcılarla iletişime geçer, pratikte herhangi bir güçlük yaşarsanız yardımcı olmak üzere eğitimcilerle iletişime geçilebilir.

Dünyada ikinci (ya da üçüncü) bebeklerini beklerken bu programa katılanlar pozitif geribildirimlerde bulunuyorlar. Bir sonraki doğum sırasında, bir önceki doğumun etkilerinden sıyrılarak “şu ana” ve “şu anki deneyime” dönmek için midfulness pratiği verimli bir alan sunabiliyor. MBCP’de doğum öncesi çalışmalar yaparken, mindfulness pratiği içinde güçlü anıların etkilerinin geldiğini ve canlandığını farkederek tekrar “şu ana” dönmeyi deneyimleyebilirsiniz. Üstelik hayatta bir “an” diğerinden farklı iken, her doğum da birbirinden farklıdır. Aynı anne yapıyor olsa bile, bu kez beden ikinci anneliğine giden yolda yürüyor. Her deneyimin birbirinden farklı olduğunu zihnen bilsek de bunu program boyunca pratiklerin içinde deneyimleyerek anlamak “bu doğum deneyiminde” kalmayı kolaylaştırabilir.

Mindfulnes hakkında daha ayrıntılı bilgi için Mindfulness Nedir yazımızı, MBSR hakkında ayrıntılı bilgi için MBSR sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik Eğitimi - MBCP

Programın amacı gebelik döneminden itibaren anne ve baba adaylarının doğum ve ebeveynlik deneyimine farkındalıkla hazırlanmalarını desteklemektir.

Kurs Sağlayıcı: Organization

Kurs Sağlayıcı Adı: Mindfulness Eğitmeni Duygu Badur

Kurs Sağlayıcı URL'si: https://mindfulnessegitimi.net/

Editörün değerlendirmesi:
4.97
EmailArayınWhatsappHızlı Kayıt