Jon Kabat-Zinn Mindfulness Temelli yaklaşımları bilimsel ve seküler bir sistematiğe oturtan Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) programının kurucusudur.

Bu yazımızda Jon Kabat-Zinn kimdir sorusuna, kitaplarına, sözlerine ve yaşamına değineceğiz. Keyifli Okumalar.

Jon Kabat-Zinn
Jon Kabat-Zinn Mindfulness Temelli yaklaşımları bilimsel ve seküler bir sistematiğe oturtan Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) programının kurucusudur.

Jon Kabat-Zinn’in Profesyonel Yaşamı

5 Haziran 1944’te New York’ta doğan Kabat-Zinn Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde moleküler immünolog bir babanın ve ressam bir annenin çocuğudur. Ailesinin teşvikiyle küçük yaşta Modern Sanat Müzesi’ndeki sanat okuluna giden Kabat-Zinn bu dönemi ileriki yaşantısında sosyal bilimlere ve bilime bütünsel olarak eğilmesinin temelini oluşturduğunu ifade eder. Daha sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) moleküler biyoloji okudu. Doktorasını 1971 yılında MIT’ de tamamladı ve ilk olarak fen bilgisi öğretmeni olarak deneyim kazanmaya başladı.

Jon Kabat Zin
Jon Kabat Zin Panel

Öğrencilik yıllarından itibaren Zen ve Budizm ustalarıyla tanışarak meditasyon ve yoga pratiklerini düzenli olarak uygulamaya başladı. Ustalarından ve pratiklerinden aldığı ilham, ilerleyen yıllarda Massachusetts Üniversitesi Tıp Okulu’nda mindfulness’ın sistematik bir programa dönüşmesinin kaynağını oluşturdu. Meditasyon ve mindfulness egzersizlerini, hastaların kronik ağrılarına yönelik olarak uygulamaya başladı. Jon Kabat-Zinn 1979’da Stres Azaltma Kliniği’ni ve Tıp, Sağlık ve Toplumda Mindfulness Merkezi’ni kurdu.

Bununla birlikte Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde fahri profesör olmuş, Zihin ve Yaşam Enstitüsü’nün yönetim kurulu üyesi ve kurucuları arasındadır. Klinisyenlere, işletmelere ve liderlere yönelik farkındalık inzivalarına öncülük etti. PBS adlı kanalda Bill Moyers’in Healing and the Mind başlıklı özel programında yer aldı.

Jon Kabat-Zinn, aktivist ve tarihçi Howard Zinn’in kızı Myla Zinn ile evlidir. Çiftin üç çocuğu var.

Jon Kabat-Zinn kimdir sorusuna dair biyogafik bilgilerin ardından, Jon Kabat-Zinn ile Mindfulness ve MBSR kavramları arasındaki ilişkiye değineceğiz.

Jon Kabat-Zinn’ in Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı Geliştirme Yolculuğu

Jon Kabat-Zinn, MBSR’ı geliştirirken Batı bilimi ile bilinçli bir Doğu temelini birlikte kullanarak mindfulness’ı Batı dünyasıyla tanıştırdı.

Jon Kabat-Zinn doktorası üzerinde çalışıyorken MIT’de Zen Budist misyoneri Philip Kapleau’nun konuşmalarına katıldı. Kapleu, kendine özgü Japon Zen geleneği tarzını uygulayan ve öğreten bir eğitmendi. Bu, Jon’un farkındalığını keşfetmesi için ilham kaynağıydı. İlerleyen zamanlarında Zinn; Thích Nhất Hạnh, Seung Sahn ve diğer ünlü ustalardan meditasyon eğitimi almaya devam etti.

Jon Kabat-Zinn, kronik ağrılardan ve yaşamı değiştiren diğer sağlık sorunlarından muzdarip insanlara yardım etmek için meditasyonu çeşitlerini denemeye başladı. Ancak Jon Kabat-Zinn’in çoğu zaman karşısına çıkan en büyük engel 70’li yıllardaki Batı dünyasının meditasyon uygulamaları hakkında pek ilgili ve bilgili olmamasıydı. Ayrıca bu manevi ve içsel uygulamaları tıp, hastane ve akademik çevrede tanıtmaya çalışıyordu. O dönemlerde Amerika’da bile yoga, meditasyon ve Doğu öğretileri Batılı zihin yapısına aykırı gelmekteydi. Bu alanlara günlük yaşamda dahi kuşkuyla bakıldığını düşünürsek, Jon Kabat-Zinn’in, sonraki dönemde mindfulness ve meditasyonu bilimsel bir yöntemle ele alarak kanıta dayalı hale getirmeye öncülük ettiği için çağının oldukça ötesinde vizyoner bir yaklaşıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Jon Kabat Zin MBSR

Jon Kabat Zin MBSR Programı

Bu gerçeği göz önünde bulunduran Kabat-Zinn, iki haftalık bir meditasyon inzivası sırasında gelen bir ilhamla sonradan “hayattaki karmik görevim” diyerek nitelendireceği çalışmalarına başladı. Ulaşmaya çalıştığı kitleye hitap edecek bilimsel ve seküler (Budist temelleri üzerinde olmakla birlikte bir öğretiden veya kişiye bağımlı olmadan) bir yaklaşım kullanarak sağlık sorunları ve stresten zorlananlar için sunmaya karar verdi. Bunu yapabilmek için Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesini, orada Farkındalık Temelli Stres Azaltma Kliniği kurmasına izin vermeye ikna etti.

Genel görüş o dönemde Budizm’e karşı ön yargılıydı ve bunu “mistik” gibi ifadelerle tanımlıyordu. Bu nedenle çalışmalarında Budist uygulamalarını anımsatacak kelimeler kullanmaktan kaçındı.

Jon Kabat-Zinn; Saki F. Santorelli ve Zindel Segal gibi önemli isimlerle birlikte 8 haftalık MBSR eğitimini sunmaya devam ederken başka eğitmenleri de yetiştirmeye başladı. Sırayla tıp merkezlerinde, okullarda, işyerleri hatta ordu ve hapishanelerde uygulanmaya başlayan mindfulness, faydaları görüldükçe yayılmaya başladı. Sonuç olarak Kabat-Zinn, mindfulness temelli ilk yaklaşım olan MBSR programını Doğu’nun kadim ve manevi uygulamalarını ve yaklaşımlarıyla Batılı zihin yapısı arasında bir köprü olarak geliştirdi. Mindfulness hakkında birçok kitabı ve çalışması ile bu alana öncülük etmeye devam ediyor.

Jon Kabat-Zinn Sözleri

Jon Kabat Zin Kimdir sorusuna umarız aradığınız cevapları verebilmişizdir. MBSR ve Mindfulness hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bugün bir MSBR eğitimi almak için eğitimler sayfamızı ziyaret edebilir veya bizi şimdi arayabilirsiniz.

Mindfulness Bülteni

Gelişmelerden ve yazılardan ilk siz haberdar olun

Yorum Yapılmadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir